Nödvändigt & kul att veta.................
Perception: den process då vi tar emot, bearbetar och tolkar den information som når oss från omvärlden
Yttre stimuli à Sinnesorgan à Urval à Tolkning à Reaktion
Gestaltlagar (perceptionens organisation): dessa styr organisationen av våra sinnesintryck, exempel på sådana lagar är närhet och likformighet.
Perceptuell konstans (konstansfenomenet): innebörden är den att föremål uppfattas som oförändrade till storlek, form och färg även om vi ändrar avstånd, perspektiv och belysningsförhållanden. Te x en älg långt bort på en äng.
Beredskapstillstånd (urval och tolkning av information): en människa vid medvetande befinner sig alltid i ett beredskapstillstånd för att "ta in" omvärldens budskap.
Selektiv perception (urval och tolkning av information): ibland sker urvalet utan att vi medvetet riktar vår uppmärksamhet.
Stereotyper (perception i sociala sammanhang): vanligtvis mycket förenklade värderingar om människor grundade på yttre kännetecken.
Haloeffekten (perceptionen i sociala sammanhang): tendensen att göra en helhetsbedömning av en person grundad på en enda egenskap personen har. Te x en som är bra på något kan bli övervärderad inom andra områden.
Illusion (kan vi lita på våra sinnesorgan?): en felaktig tolkning av verklig stimuli.
Hallucination (Kan vi verkligen lita på våra sinnesorgan?): en upplevelse som är helt skapad av den egna hjärnan, te x då man har feber.
Perceptuellt försvar: människor har en tendens att lättare se och uppfatta det som är angenämt, men däremot visa motstånd mot att varsebli hotfulla saker, te x då ett barn håller för ögonen när det ser något otäckt.
Subliminal perception (Är all perception medveten?): då varseblivningar som inte är medvetna påverkar oss omedvetet.
Projektiva test: där människor får berätta vad de ser i en bilder med mycket oklart innehåll, kan ge insikt i en persons djupare psykiska tillstånd.
Psykos: tillstånd då personens verklighetsuppfattning är allvarligt störd, (den sjuke har vanligtvis bristfällig sjukdomsinsikt).
Försvarsmekanism: utvecklas av människan för att komma tillrätta med sådant som känns hotande.
Alexitymi: "utan ord för känslor", flykt från känslor.
Valkonflikter: uppstår i situationer då vi tvingas välja.
Sociala konflikter: konflikter mellan människor.
Rollkonflikter: alla är vi innehavare av flera roller och ibland uppstår konflikter mellan dessa, te x personen si skolan jämfört med den hemma.
Samhällskonflikter: konflikter på samhällsnivå te x krig och strejker.
Frustration: uppkommer när viktiga behov inte tillfredsställs.
Aggression: uppstår vid utebliven behovstillfredsställelse.
Aspergers syndrom: personer som tillsynes utvecklas i rätt takt som är väldigt begåvade, men de har svårt att komma i kontakt med andra människor och de har ett säreget språk med mera, en form av autism.
Kriser: när förändringar som upplevs negativa inträffar och som berör viktiga delar av livet. Kriser brukar delas in i utvecklingskriser, situationskriser och mognadskriser.
Karaktärsneuroser: när en människas personlighet präglas av neurotiska drag, te x tvångskaraktär.
Symtomneuroser: kroppsliga besvär utan organisk förklaring, te x ångest, fobier, tvångstankar, depressioner.
Borderline: en sjukdom som befinner sig i gränsområdet mellan neuros och psykos. Svårigheter att kunna sammanställa negativa och positiva föreställningar om sig själv och andra, svårt att skilja mellan gott och ont.
Psykopati: en kombination av jagsvaghet, oförmåga till relationer och benägenhet att agera ut psykiska spänningar hos en individ.
Narcissism: man blir helt besatt i sig själv, vill uppnå maximal framgång och skönhet.
PSYKOLOGI NÄR DEN ÄR SOM BÄST! <3
Psykologi e inte kul:/
nää inte det minsta.. puuh
du är störd i huvet johan! hahaha hur fan orkade du?